Zmiany na etykietach żywności weszły w życie

Zmiany na etykietach żywności

Od 13 grudnia 2014 r. przedsiębiorców obowiązywać zaczęły zmiany wprowadzone do polskiego porządku prawnego na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r., w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. W związku z tym zmianie ulegnie sposób, w jaki przedsiębiorcy będą musieli umieszczać informacje na etykietach, tak by ułatwić konsumentom ich zrozumienie oraz przekazywać rzetelne i zgodne z prawdą dane.

Rozporządzenie wymienia informacje, które muszą znaleźć się na etykiecie, a wśród nich m.in.:

  • wszystkie składniki i substancje pomocnicze wykorzystywane w przetwórstwie, które wymienione zostały w załączniku II do Rozporządzenia, a także uzyskane z substancji i produktów wymienionych w tym załączniku, które mogą powodować występowanie alergii lub reakcje nietolerancji, a których użyto przy wytworzeniu lub przygotowaniu żywności, obecne w produkcie wytworzonym, nawet jeśli ich forma uległa zmianie,
  • ilość składników lub ich kategorii,
  • rzeczywista zawartość objętościowa alkoholu w napojach alkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 1,2%,
  • informacje o wartości odżywczej.

Powyższe dane należy podawać w postaci liczb, słownie lub w formie piktogramów, w taki sposób, by konsument nie miał wątpliwości co do ich interpretacji. Dodatkowo producent musi je umieścić na opakowaniu w taki sposób, by możliwe było ich łatwe odczytanie. Ustawodawca wprowadził więc wymogi dla wielkości czcionki, która nie może być mniejsza niż 1,2 mm, a dla małych opakowań 0,9 mm. Etykieta powinna zostać umieszczona na największej powierzchni opakowania, jednak rozporządzenie nie definiuje tego terminu, co może powodować trudności w interpretacji przepisów w przypadku opakowań niestandardowych.

Ponadto na etykietach należy odtąd umieszczać informacje o kraju pochodzenia produktu, a obowiązek ten został rozszerzony na istniejący już katalog produktów. Informacja o kraju pochodzenia będzie musiała zostać podana także w przypadku, gdy brak jego wskazania mógłby wprowadzić konsumenta w błąd, lub gdy nazwa czy etykieta mogłaby wskazywać inne niż rzeczywiste miejsce pochodzenia.

Wśród nowości wymienić można także sposób podawania informacji dodatkowych o produkcie, np. czy jest to jeden kawałek mięsa lub ryby czy też żywność powstała z rozdrobnionych części. Niezbędne będzie również podanie nazwy konkretnej rośliny, z której wytłoczono olej lub tłuszcz, a co dotychczas określano ogólnikowo jako „olej roślinny” lub „tłuszcz roślinny”. W przypadku mrożonek trzeba będzie także wskazać datę zamrożenia lub datę pierwszego zamrożenia jeśli produkt mrożono więcej niż raz.

Przepisy powyższe stosuje się już od 13 grudnia 2014 r., a za dwa lata – 13 grudnia 2016 r. na przedsiębiorców spadnie kolejny obowiązek, polegający na konieczności podawania informacji o wartości odżywczej produktów, co obecnie jest dobrowolne, ale jeśli już przedsiębiorca się na to zdecyduje, musi się to odbywać zgodnie z warunkami określonymi w Rozporządzeniu. Żywność wprowadzona do sprzedaży przed 13 grudnia 2014 r., może pozostać w obrocie do wyczerpania zapasów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.