Wyniki kontroli Inspekcji Handlowej – produkty naturalne i tradycyjne

fot. Alexraths/bigstockphoto.com
Wyniki kontroli Państwowej Inspekcji Handlowej są bardzo niepokojące. Mimo prawa konsumenta do pełnej informacji na temat towaru, producenci nie oznaczają odpowiednio swoich wyrobów. 1/3 produktów została zakwestionowana przez PIH.
Zwracając w sklepie uwagę na to, czy konkretne produkty są naturalne i tradycyjne, czy może przetworzone i uzupełnione konserwantami, nie powinniśmy przesadnie sugerować się informacjami na opakowaniu. Państwowa Inspekcja Handlowa dowiodła, że producenci nie stosują się do obowiązującego prawa. Między lipcem a wrześniem pracownicy PIH skontrolowali ponad 960 partii produktów w 160 sklepach sprawdzając, czy na opakowaniach odpowiednio zaznaczony jest rodzaj produktu, jego skład i wszelkie inne informacje, które muszą znaleźć się na towarze. Okazało się, że ok. 30%, a dokładniej 233 spośród nich były nieprawidłowo oznaczone.
Wśród podstawowych błędów, które występowały niemal notorycznie, znajdowały się te związane z niewłaściwym nazewnictwem. Okazywało się, że producenci wprowadzali klientów w błąd przy nazywaniu produktów używając epitetów, takich jak „naturalny”, „tradycyjny, „domowy”, choć były one nafaszerowane sztucznymi składnikami, w tym stabilizatorami, wzmacniaczami smaku, przeciwutleniaczami, substancjami konserwującymi.
Ze względu na wykryte nieprawidłowości, inspektorzy PIH musieli podjąć stosowne działania. Dotychczas wydano 11 decyzji o karach finansowych, których ogólna wartość wyniosła 6,1 tysiąca złotych. Ponadto wydali 10 mandatów o łącznej wartości 1,6 tysiąca złotych za dopuszczenie do sprzedaży przeterminowanych produktów. Dodatkowo PIH wysłał 135 powiadomień o nieprawidłowościach do innych instytucji, w tym do Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Eksperci ostrzegają też klientów, by dokładniej przyglądali się nabywanym produktom. Jeśli nazywane są „naturalnymi”, „domowymi” czy „wiejskimi” to powinny być wytwarzane z tych składników, jakich sami użylibyśmy przygotowując je w domu. Nie powinny mieć sztucznych dodatków. Ponadto „naturalne” to te wyroby, które powstały w sposób nieskomplikowany i z niskoprzetworzonych składników. Sięgając po towar „tradycyjny”, powinniśmy sprawdzić, czy jest on na rynku od min. 30 lat lub czy jest wytwarzany tradycyjnymi sposobami. Jeśli natomiast znajdziemy jakiekolwiek nieprawidłowości w oznaczeniach, należy je zgłosić do PIH.